Citrony znali již obyvatelé Mezopotámie. Přibližně v 7. století našeho letopočtu se rozšířily do Persie a Egypta, nicméně arabský svět je využíval hlavně coby okrasnou rostlinu. Do Evropy se citron ve větší míře dostal v průběhu křižáckých válek, v centru pozornosti se pak ocitl v 18. století. Během sedmileté války totiž přišla Británie o většinu námořníků nikoliv v boji, ale kvůli kurdějím. Skotský lékař James Lind tehdy na nemocných provedl první klinické zkoušky v dějinách. Jejich vítězem se stal právě citron. Postupně se zjistilo, že vybaví-li Británie loďstvo citrusovou šťávou, zabrání ohromným ztrátám na životech. Cenu zdraví jednoho muže tehdy vyčíslili na 50 citronů.
Cukr, citronový koncentrát (Citrus x limon, 15 %), citronová dužnina (Citrus x limon, 6 %), regulátor kyselosti: kyselina citronová, konzervant: sorban draselný, vitamin C, přírodní aroma.
Neobsahuje alergeny.
Historie firmy Kitl se začala psát v roce 2005, kdy vznikla myšlenka vyrábět nápoje z bylinek, a navíc podle regionálních receptur. Jako první začala výroba bylinného vína s uklidňujícími účinky. Firma se snaží vyrábět výrobky z nejlepších surovin tak, aby byly zdraví prospěšné, aby byly chuťově vynikající a aby lidem skutečně pomáhaly. Všechny jejich produkty jsou vyráběné z BIO surovin, zázvor se přiváží z Indonézie a černý bez si firma dokonce pěstuje ve vlastním sadu. Při výrobě chtějí být efektivní a tak jim při ní pomáhá řada strojů, přesto ale stále sází na ruční výrobu.
Skladujte v chladu a temnu. Ovocné výtažky mohou sedimentovat, případný zákal nebo pěna nejsou na závadu a podtrhují přírodní charakter produktu. Před upotřebením protřepejte. Po otevření uchovejte v chladu a spotřebujte do 30 dní. Baleno v ochranné atmosféře.
Název |
na 100 ml |
Energie |
1272
kJ
|
Energie |
304
kcal
|
Tuky |
0.5
g
|
Nasycené mastné kyseliny v tucích |
0.1
g
|
Sacharidy |
76
g
|
Cukry v sacharidech |
76
g
|
Bílkoviny |
0.5
g
|
Sůl |
0.01
g
|