Váš košík je zatím prádný
|
Bazalkové pesto je jedna z nejznámějších italských omáček, původem z oblasti Ligurie. Název je odvozen z italského slova pestare = tlouci, mlátit. Tradiční příprava klasického pesta spočívá v rozdrcení a tření bazalkových listů v mramorovém hmoždíři dřevěnou paličkou. Tradičně se používá na ochucení těstovin v kombinaci se strouhaným sýrem typu parmezán, nebo k ochucení polévek, případně k masu. Taktéž je výborné i na topinky, jednohubky, bruschetty, tousty i do zeleninových polévek. Bazalka patří mezi nejoblíbenější bylinky středomořské kuchyně. Charakterizuje ji velmi aromatická, peprně nasládlá vůně. Pro svou výraznou chuť si získala oblibu i v naší kuchyni.
Název | na 100 g |
---|---|
Energie | 2105 kJ |
Energie | 503 kcal |
Tuky | 54 g |
Nasycené mastné kyseliny v tucích | 6.7 g |
Sacharidy | 2.6 g |
Cukry v sacharidech | 0.8 g |
Vláknina | 2.29 g |
Bílkoviny | 4.3 g |
Sůl | 0.01 g |