Váš košík je zatím prádný
|
Země: Nicaragua
Oblast: Macuelizo, Nueva Segovia
Zpracovatelský závod: Finca Bethania
Nad. výška: 1250 -1500 m.n.m.
Odrůda: Maracaturra
Zpracování: suché
Chuťový profil: Jablečný cider, zralé ovoce, krémové tělo
Ana a Martha Albir jsou třetí generací producentů kávy z regionu Nuova Segovia, kde jejich pradědeček založil kávovou farmu již v roce 1930.
Dnes rodina vlastní několik farem, které vybudoval otec Mathy a Any. Tak jako všechno v Nikaragui, tak i kávové farmy, zejména v pohraničí s Hondurasem, mají pohnutý osud. Revoluce v letech 1975 – 1979 zasáhla celou krajinu, ale oblast na hranicích s Hondurasem byla zasažena nejvíc, a tak rodina musela uprchnout do Spojených států amerických. Po šesti letech v emigraci se vrátili zpátky, aby zjistili, že většina jejich majetku je zničena a přišli o bezmála 70 hektarů půdy, které zabrala centrální vláda. Podařilo se jim získat zpátky, alespoň jejich rodný dům.
PRODUCENT
Finca Bethania byla založena v roce 1991 v regionu Nuova Segovia poblíž města Ocotal v severní části krajiny. Na rozloze 42 hektarů pěstují sestry odrůdy catrurra, maracaturra, catuaí, catimor a java.
Do roku 2015 rodina prodávala své třešně lokálnímu zpracovateli, ale po zralém uvážení a nespokojenosti s výkupní cenou za kilogram, se sestry rozhodli, že bude pro ně lepší si vybudovat vlastní zpracovatelskou stanici ve městě Ocotal.
Tímto krokem dokázali zvýšit kvalitu zpracování, umožnilo jim to třídit kávu podle lotů( podle dní sklizně nebo části farem) a tím navýšili prodejní cenu své kávy.
Zpracovatelská stanice Cafetos de Segovia slouží nejen pro zpracování káv z farem Any a Marthy, ale také zpracovává kávy od 47 sousedních farmářů. V nejrušnější době sklizně pracuje na zpracovatelské stanici 30 lidí, kteří zde dokáží zpracovat a usušit 3000 quintales kávy naráz( 1 quintal = 46 kg).
ZPRACOVÁNÍ
Asi 80% kávy se zde zpracovává promytou metodou. Většina farmářu doručuje kávu již vyloupanou v tzv. wet parchment. Někteří ale dopravují celé třešně, a tak má Cefetos de Segovia kontrolu nad celkovým procesem zpracování.
Po vyloupání se kávy rozprostřou na betonové patio, které je pokryté černou síťovinou, aby káva neležela přímo na betonu. Sušení začína 5 – 6 dny na přímém slunci a následně je káva přesunuta na patia, která jsou z vrchu je zastíněná, aby nebyla vystavená přímému slunci. Pracovníci zpracovatelské stanice přehrnují kávu každé 3 – 4 hodiny, jelikož slunce je v této nízké nadmořské výšce( měně jak 900 m) opravdu silné a mohlo by tak způsobit praskání parchmentu( vnější obal), které se sebou nese následné riziko výskytu chuťových defektů.
ODRŮDA
Z Finca Bethania jsme pro vás vybrali Maracaturru, která je křížencem odrůd Caturra a Maragogype. Pro tento druh kávovníku jsou typické veliká zrna a listy. Linie Caturry přináši skvělé chuťové a produkční vlastnosti.
Maracaturra se poprvé objevila v 19. století v Brazílii, kde je spolu s Nikaraguou a El Salvádorem nejrozšířenější.
Buďte první, kdo se dozví o novinkách
a speciálních akcích.