Procházet kategorie
Káva Nicaragua-Bethaina Natural 300 g

Káva Nicaragua-Bethaina Natural 300 g

Podívejte se na nabídku konkrétní prodejny, kde chcete nakoupit. Nákup si vyzvednete, nebo vám ho dovezeme domů. Chci nakoupit
Od 429,90 
Produkt momentálně bohužel není skladem.
Výrobce:
Father´s Coffee Roastery s.r.o., Mitrovická 128/66 Stará Bělá
Kategorie:

Země: Nicaragua
Oblast: Macuelizo, Nueva Segovia
Zpracovatelský závod: Finca Bethania
Nad. výška: 1250 -1500 m.n.m.
Odrůda: Maracaturra
Zpracování: suché

Chuťový profil: Jablečný cider, zralé ovoce, krémové tělo

Ana a Martha Albir jsou třetí generací producentů kávy z regionu Nuova Segovia, kde jejich pradědeček založil kávovou farmu již v roce 1930.

Dnes rodina vlastní několik farem, které vybudoval otec Mathy a Any. Tak jako všechno v Nikaragui, tak i kávové farmy, zejména v pohraničí s Hondurasem, mají pohnutý osud. Revoluce v letech 1975 – 1979 zasáhla celou krajinu, ale oblast na hranicích s Hondurasem byla zasažena nejvíc, a tak rodina musela uprchnout do Spojených států amerických. Po šesti letech v emigraci se vrátili zpátky, aby zjistili, že většina jejich majetku je zničena a přišli o bezmála 70 hektarů půdy, které zabrala centrální vláda. Podařilo se jim získat zpátky, alespoň jejich rodný dům.

PRODUCENT

Finca Bethania byla založena v roce 1991 v regionu Nuova Segovia poblíž města Ocotal v severní části krajiny. Na rozloze 42 hektarů pěstují sestry odrůdy catrurra, maracaturra, catuaí, catimor a java.
Do roku 2015 rodina prodávala své třešně lokálnímu zpracovateli, ale po zralém uvážení a nespokojenosti s výkupní cenou za kilogram, se sestry rozhodli, že bude pro ně lepší si vybudovat vlastní zpracovatelskou stanici ve městě Ocotal.
Tímto krokem dokázali zvýšit kvalitu zpracování, umožnilo jim to třídit kávu podle lotů( podle dní sklizně nebo části farem) a tím navýšili prodejní cenu své kávy.
Zpracovatelská stanice Cafetos de Segovia slouží nejen pro zpracování káv z farem Any a Marthy, ale také zpracovává kávy od 47 sousedních farmářů. V nejrušnější době sklizně pracuje na zpracovatelské stanici 30 lidí, kteří zde dokáží zpracovat a usušit 3000 quintales kávy naráz( 1 quintal = 46 kg).

ZPRACOVÁNÍ

Asi 80% kávy se zde zpracovává promytou metodou. Většina farmářu doručuje kávu již vyloupanou v tzv. wet parchment. Někteří ale dopravují celé třešně, a tak má Cefetos de Segovia kontrolu nad celkovým procesem zpracování.
Po vyloupání se kávy rozprostřou na betonové patio, které je pokryté černou síťovinou, aby káva neležela přímo na betonu. Sušení začína 5 – 6 dny na přímém slunci a následně je káva přesunuta na patia, která jsou z vrchu je zastíněná, aby nebyla vystavená přímému slunci. Pracovníci zpracovatelské stanice přehrnují kávu každé 3 – 4 hodiny, jelikož slunce je v této nízké nadmořské výšce( měně jak 900 m) opravdu silné a mohlo by tak způsobit praskání parchmentu( vnější obal), které se sebou nese následné riziko výskytu chuťových defektů. 

ODRŮDA

Z Finca Bethania jsme pro vás vybrali Maracaturru, která je křížencem odrůd Caturra a Maragogype. Pro tento druh kávovníku jsou typické veliká zrna a listy. Linie Caturry přináši skvělé chuťové a produkční vlastnosti.
Maracaturra se poprvé objevila v 19. století v Brazílii, kde je spolu s Nikaraguou a El Salvádorem nejrozšířenější.

Jsme tátova pražírna kávy. Výběrové kafe z Ostravy. Malá rodinná firma, velký splněný sen.Táta poctivě praží, máma vášnivě ochutnává a přibývající děti všemu nadšeně přihlíží. Pečlivým a citlivým přístupem se snažíme vyzdvihnout přirozenou a jedinečnou chuť každé kávy. Každá totiž vyžaduje jiné pražení. Důležitým úkolem pražiče je vytvořit kávě její pražící profil. Určuje ho především změna teploty, přísunu vzduchu a doba pražení. I drobná úprava může změnit výslednou chuť a pražení proto představuje velmi soustředěný a pečlivý přístup. Neméně důležité jsou technologie se kterými pracujeme. Musí být hlavně spolehlivé a konzistentní. Proto pražíme na americké pětikilové pražičce IR-5 od společnosti Diedrich Roasters. Každé pražení zaznamenáváme do programu Cropster, abychom měli možnost kontroly a vše mohli zpětně dohledat. Veškerou kávu si podle naší chuti sami vybíráme a hledáme při tom její sladké, čisté a voňavé tóny. Vždy nás musí něčím vyjímečným oslovit.
Zpět na začátek