Procházet kategorie
Káva Indonésie-Pegasing Natural 300 g

Káva Indonésie-Pegasing Natural 300 g

Podívejte se na nabídku konkrétní prodejny, kde chcete nakoupit. Nákup si vyzvednete, nebo vám ho dovezeme domů. Chci nakoupit
Od 419,90 
Produkt momentálně bohužel není skladem.
Kategorie:

Země: Indonésie
Oblast: Panta Musara, Pegasing, Aceh Tengah
Zpracovatelský závod: Team Pegasing
Nad. výška: 1300 – 1500 m.n.m.
Odrůda: Tim Tim & Gayo 1
Zpracování: suché
Chuťový profil: třešně v čokoládě, mátová zmrzlina, dlouhá sladká dochuť

Indonésie je historicky jednou z prvních zemí, kde se káva vůbec pěstovala. První sazenice sem propašovali z Jemenu na začátku 17. století holandští kolonisté. Už v roce 1699 byly kávové farmy všude kolem hlavního města Jakarta (ostrov Jáva) a v roce 1711 byla na cestě do Evropy první komerčně pěstovaná káva z Indonésie.

V průběhu staletí se káva rozšířila také na jiné ostrovy – Sumatra, Sulawesi, Timor nebo Bali. Všude tam je dnes kvůli epidemii kávové rzi v letech 1860 – 1880 nejrozšířenější odolnější robusta, ale díky boomu výběrové kávy se pomalu dostává do popředí i pěstování kvalitních odrůd arabiky.

Tradičním způsobem zpracování indonéské kávy je metoda giling basah, která přináší do kávy hlavně zemité a kořenité tóny. Bohužel mnohokrát i s nepříjemnými pachutěmi různých defektů. Nám se podařilo navázat spolupráci s promývací stanicí v regionu Pegasing, která je na zdejší poměry hodně pokroková a nakupujeme od ní kávy zpracované jako promyté, naturální i anaerobně fermentované.

PRODUCENT

Promývací stanice Team Pegasing  je oázou experimentálního zpracování kávy v oblasti, kde se tradičně všechna zrna zpracovávají metodou giling basah (wet hulled). Hendrův otec, Hamdan, se do oblasti Pegasing přestěhoval v roce 2006 a na nově zakoupené půdě začal pěstovat kávu. V roce 2010 se k němu přidal jeho syn, Hendra, který při studiu staré literatury narazil na různé jiné metody zpracování kávy, které začal na jejich farmě zkoušet. Spojil se s dalšími farmáři z Indonésie, kteří se věnují experimentálnímu zpracování kávy a vyvinul 10 různých metod, které používá na základě požadavků svých zákazníků, hlavně pražíren z Jakarty, aby tak zdůraznil atributy odrůd a terroiru.
V posledních letech Hendra investoval hlavně do tzv. post-harvesting facilities. Jedná se hlavně o loupačky na třešně, sušící postele nebo sklady. Na zpracovatelské stanici tak můžeme najít dvě nové loupačky, gravitační promývací kanály a několik krytých africký postelí.
Hendra taky vykupuje kávu od 70 farmářů z okolí, které přesvědčil ke sběru jen zralých třešní. Pokud někteří z farmářů cestují z větší dálky, aby doručili kávu na Team Pegasing, dostanou extra příplatek za vzdálenost.
Dále Hendra založil kávovou školku, kde pěstuje odrůdu Abyssinia, která byla původně přinesena holanďany z Jemenu. Farmáři, kteří přecházejí na tuto odrůdu na svých farmách jsou taky extra placeni, protože tato původní etiopská odrůda je typická svými malými výnosy.

ZPRACOVÁNÍ

Jakou metodou se káva bude zpracovávat se Hendra rozhoduje na základě počasí a požadavků klientů.
Třešně se po sběru suší na afrických postelích 20 – 25 dní v závislosti na počasí.

ODRŮDA

Tim Tim je indonéský název pro odrůdu známou jako Hybrido de Timor. Je to přirozený kříženec robusty a arabiky objeven na farmě na ostrově Timor v roce 1917.
Odrůda se dnes hojně pěstuje po celém světě kvůli své odolnosti vůči chorobám a je využívaná jako genový základ pro různé projekty, které vyvíjejí odolné křížence – Catimor a Sarchimor v Brazílii, Costa Rica 95 v Kostarice nebo například Ruiru 11 v Keni.

Gayo 1 je odrůda, která byla oficiálně představena v roce 2010 indonéským ministerstvem zemědělství jako odrůda, která je rezistentní vůči chorobám kávovníku. I když není úplně jasné jaký má tahle odrůda základ, poslední genové sekvence napovídají, že její mateřskou odrůdou může být Hybrido de Timor. Takže se také jedná o odrůdu, která má v sobě část robusty.

Zpět na začátek