Váš košík je zatím prádný
|
Quinoa je prastarou kulturní plodinou a řadíme ji mezi pseudoobiloviny (je podobná např. amarantu). Pro svou výživovou hodnotu bývá označována jako superpotravina. Ceněn je vysoký obsah bílkovin (vyžší než u jiných obilovin) se zastoupením všech esenciálních aminokyselin. Je také bohatým zdrojem hořčíku, vápníku, železa a zinku, vitamínu B2, kvalitních mastných kyselin a vlákniny. Má lahodnou chuť, je snadno stravitelná a přirozeně bezlepková. Čirok je přirozeným bezlepkovým zdrojem bílkovin, vlákniny, řady důležitých minerálů a vitamínů (B). Pro svůj obsah fytonutrientů jsou zkoumány jeho antioxidační a protizánětlivé účinky a jeho potenciál snižovat riziko vzniku nádorových či kardiovaskulárních onemocnění.Celozrnná rýže obsahuje v porovnání s loupanou bílou rýží mnohem více vitamínů skupiny B, více cenných minerálních látek (železo, hořčík a fosfor) a samozřejmě vlákninu. Lněná vláknin je moučka z odtučněných semínek lnu. Kromě optimálního poměru rozpustné a nerozpustné vlákniny je ceněna také pro svůj obsah nenasycených mastných kyselin, rostlinných bílkovin, vitamínů a minerálních látek.
Název | na 100 ml | na porci 300000 ml |
---|---|---|
Energie | 1611 kJ | 4832520 kJ |
Energie | 385 kcal | 1155000 kcal |
Tuky | 2.1 g | 6300 g |
Nasycené mastné kyseliny v tucích | 0.5 g | 1500 g |
Sacharidy | 78 g | 234000 g |
Cukry v sacharidech | 0.5 g | 1500 g |
Vláknina | 3.2 g | 9600 g |
Bílkoviny | 12 g | 36000 g |
Sůl | 0 g | 9 g |