Váš košík je zatím prádný
|
Granátové jablko je aromatické ovoce se sladkokyselou chutí, plod granátovníku obecného, který roste hlavně ve Středozemí.
Granátové jablko je až 12 cm velká bobule se zvláštní vnitřní stavbou a zakulaceným šestibokým tvarem. Pod tlustou, tvrdou slupkou je šest až dvanáct pouzder, v nichž se ve sladkém červeném, bílém či růžovém rosolovitém míšku nachází semena. Celkový počet semen v jednom plodu zpravidla přesahuje 600.
Granátová jablka obsahují minerální látky - vápník, fosfor, železo, hořčík, velké množství sodíku, draslíku, cukrů, organické kyseliny (zejména kyselinu citrónovou), významně jsou zastoupeny vitamíny B1, B2 a B3 a C, v menší míře vitamín A ve formě provitamínu (karotenoidů); obsahují také 6 esenciálních a 9 neesenciálních aminokyselin. Slupka granátového jablka a vnitřní přepážky mají vysoký obsah hořkých a trpkých (svíravých) látek, např. kyseliny taninové, které mají stavěcí účinek. Jedlé části granátových jablek působí spíš projímavě.
Použití
Z granátového jablka se využívá především šťáva, ze které se dělá řada koktejlů a džusů, nejznámějším nápojem je orientální nealkoholický nápoj šerbet. Oblíbený je také sirup grenadina, který se často používá v koktejlech. Dále se využívá ve studené kuchyni, kde se přidává do mnoha salátů, ovocných dezertů, koláčů nebo pudinků, na marinádu, polevu, zmrzlinových pohárů a na ozdobu. V teplé kuchyni se používá především k drůbeži, grilovanému masu a rybám.
Buďte první, kdo se dozví o novinkách
a speciálních akcích.