Váš košík je zatím prádný
|
Česnek kuchyňský, též česnek setý, je druh celosvětově známého koření. Jedna z nejzákladnějších surovin, která po staletí nechybí v žádné pořádné kuchyni. U nás je nejoblíbenější česnek český, který je typický vyšším množstvím silic, výraznější a příjemnější chutí než některé dovážené odrůdy.
Česnek je bohatý na vitamíny A. B a C, selen, vápník a jód. Obsahuje flavonoidy, polysacharidy, lutamylpeptidy, steroidní a triterpenové saponiny a lektiny.
Má pozitivní účinky především na obranyschopnost organismu a trávení. V lidovém léčitelství je používán jako účinné antiseptikum a antibiotikum, snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi, prospívá srdci a pročišťuje cévy, působí proti nadýmání, proti kornatění tepen, ničí parazity ve střevech.
Použití
Česnek hraje významnou roli právě u národů s vyhlášenou kuchyní, počínaje Francií a konče Čínou. Jeho použití je všestranné: používá se čerstvý rozetřený se solí do zelených salátů, do omáček, k zelenině, k masům (skopovému a hovězímu), do salámů a k rybám, nebo se vaří polévka česnečka.
Buďte první, kdo se dozví o novinkách
a speciálních akcích.