Brambory jsou jednou z nejvýznamnějších zemědělských plodin. Hlízy obsahují významná množství kyseliny citronové, polyfenolů, minerálních látek a vitamínů. Ve výživě brambory plní dále funkci objemovou, tj. dostatečně zatěžují trávicí soustavu a sytící, tj. poskytují dostatek energie ve formě sacharidů. Zároveň jsou brambory doporučovány jako dietní strava, protože obsahují mnohem méně sušiny než obiloviny a tudíž i menší množství využitelné energie.
Použití
Brambory mají v kuchyni široké využití. Používají se jako příloha, tak i jako hlavní surovina. Hodí se do polévek, salátů, jako chuťovka a díky své chuťové neutrálnosti se dají využít i k přípravě sladkých pokrmů. Brambory skvěle ladí s výrazným kořením, cibulovinami i uzeninami. Doporučujeme kombinaci smetanou, která bramborám dodá krémovou jemnost.
Nejjednodušší variantou jsou vařené brambory s kmínem a trochou másla. Z vařených brambor se dají připravit šťouchané brambory, bramborové noky nebo bramborová kaše, kterou můžete doplnit pestem a bazalkou. Dále je můžete usmažit jako hranolky nebo péct v troubě.
Buďte první, kdo se dozví o novinkách
a speciálních akcích.
Máte-li něco na srdci, ozvěte se nám:
Tel.:
+420 733 141 277 (Po-Pá, 8-17)
E-mail:
info@sklizeno.cz