Váš košík je zatím prádný
|
Ačkoliv je správný název vanilková tobolka, používá se častěji vanilkový lusk. Lusky vanilky mají černou či hnědočernou barvu, bývají 10–20 cm dlouhé a velmi tenké, jemně svraštělé, s mírně zakroucenými konci. Mají typickou, sladkou, velice aromatickou, vanilkovou chuť a vůni.
Použití
Nejcennější součástí vanilkového lusku je jeho obsah, a to dřeň, jež je tvořená drobnými černými zrníčky. Dřeň z lusku vybereme tak, že vanilkový lusk podélně rozřízneme a tupou stranou nože zrníčka vyškrábeme z obou polovin lusku. Lusky zbavené dřeně se mohou využít např.do svařeného vína anebo je vhodit do lahve třtinového rumu a nechat macerovat. Takový rum je pak skvělý do dezertů a krémů.
Zrníčka vanilky se používají jako přísada do sladkých jídel, a to cukroví, zmrzlin, koláčů, ale dají se využít jak do alkoholických, tak do nealkoholických nápojů.
Buďte první, kdo se dozví o novinkách
a speciálních akcích.