Váš košík je zatím prádný
|
Plod se podélně rozkrojí ostrým nožem a vyjme se pecka. Dužina se vydlabe lžičkou a je dobré ji co nejdříve zakapat citronovou šťávou, jinak zašedne a zhořkne.
Díky své krémovité dužině je právě zralé avokádo nejvhodnější jak do salátu, tak na nejrůznější pomazánky, dipy nebo jiné laskominy. Výtečné je také jen nakrájené na tenké plátky jako alternativa másla na čerstvé pečivo.
Avokádo slouží k rychlé konzumaci, připravené pokrmy skladujte ve spodní části lednice maximálně 4 dny.
Avokádo je často označováno pojmem superovoce, i když si mnozí myslí, že se jedná o zeleninu. Vědecké výzkumy ukázaly, že konzumace jednoho avokáda denně může snížit hladinu nezdravého cholesterolu v těle stejně jako některé léky.
Nejstarší nalezená semena divokých avokád jsou stará přibližně 7 tisíc let. O pár tisíc let později došlo u těchto rostlin ke kultivaci a nalezené plody avokád staré zhruba 2,5 tisíce let jsou již podobná těm, které známe dnes. První používání avokáda můžeme zaznamenat v roce 291 před n. l. v Mexiku. Aztékové používali avokádo jako afrodiziakum. O rozšíření avokáda do světa se pak postarali křesťanští kolonizátoři v 17. století. Avokádo – plod hruškovce přelahodného – pochází ze středu Jižní Ameriky, ke svému zdravému vývoji vyžaduje subtropické klima a nesnáší chladné počasí a mráz. Španělé avokádo dovezli do Západní Indie, na Kanárské ostrovy a na některé ostrovy v Atlantiku. Velké plantáže na pěstování avokáda vznikly začátkem 20. století také v Kalifornii, v Evropě ho najdeme například ve Španělsku a v Řecku.
Avokádo je bohaté na proteiny, vitamíny A, B1, B2, B6, C a E. Má také dostatek minerálů, především železa, mědi, vápníku, fosforu a draslíku. Zelený plod obsahuje omega-3 mastné kyseliny a hodně lecitinu, který snižuje hladinu cholesterolu a zlepšuje paměť.
Toto ovoce hruškovitého tvaru má tolik vlákniny jako jeden plátek celozrnného chleba. Poskytuje také jednu třetinu doporučené dávky kyseliny listové. Avokádo je výborné na kožní problémy, stres a srdeční choroby.
Buďte první, kdo se dozví o novinkách
a speciálních akcích.